Što su potpuno keramičke krunice i koje su njihove prednosti?

Potpuno keramičke krunice su vrsta zubnih krunica izrađenih isključivo od keramike, bez metalne jezgre. One omogućuju prirodan izgled zahvaljujući svojoj sposobnosti translucencije, što znači da svjetlost može prodrijeti kroz zub i krunicu, stvarajući prirodan izgled. Glavne prednosti potpuno keramičkih krunica uključuju:

  • Čvrstoća: Imaju čvrstoću tri puta veću od zubne cakline, čineći ih izdržljivima i otpornima na pucanje.
  • Estetika: Keramika oponaša optička svojstva prirodnog zuba, uključujući translucenciju, opalescenciju, transparenciju i fluorescenciju, što rezultira izgledom koji se ne može razlikovati od prirodnog zuba.
  • Biokompatibilnost: Keramika ne uzrokuje alergije i dobro je prihvaćena od strane tkiva, omogućujući izradu krunica koje izgledaju kao da izrastaju iz zubnog mesa.
  • Postojanost: Za razliku od metala, keramika ne korodira u ustima, ne otpušta metalne čestice i ne mijenja boju, čime se izbjegava tamna obojenost zubnog mesa.

Krunice se primjenjuju u slučajevima kada je zub oštećen do te mjere da se na njemu ne može napraviti plomba, kao i za estetsko preoblikovanje zuba.