Što su potpuno keramički mostovi i koje su njihove karakteristike?

Potpuno keramički mostovi su dentalni mostovi izrađeni isključivo od keramičkih materijala, bez metalne osnove. Oni se koriste za estetsko nadomještanje izgubljenih zuba, posebno na prednjim zubima, gdje je estetika od iznimne važnosti. Glavne karakteristike potpuno keramičkih mostova uključuju:

  • Primjena: Mogu premostiti prostor od jednog zuba, obično sadrže do 3 člana. Za veće raspone i stražnje zube koriste se mostovi s cirkonskom osnovom.
  • Materijal: Cirkon, bijeli materijal s izvanrednom čvrstoćom, koristi se kao osnova za veće mostove. Cirkon je biokompatibilan, ne izaziva alergijske reakcije i sprječava nakupljanje naslaga, čime se olakšava čišćenje i sprječava bolest zubnog mesa.
  • Izrada: Mostovi se izrađuju pomoću CAD/CAM tehnologije, gdje se skenirani model zuba modelira u računalnom programu i izrezuje iz cirkonskog bloka.
  • Estetika: Na cirkonsku konstrukciju se nanose slojevi keramike, čime se postiže prirodna estetika zuba. Cirkonova bijela boja omogućuje postizanje žive, prirodne boje zuba.

Potpuno keramički mostovi pružaju visoku estetiku i funkcionalnost, te su idealni za one koji traže prirodan izgled i osjećaj u dentalnim protetskim radovima.