Potpuno keramičke krunice

 

Krunice izrađene u potpunosti od keramike predstavljaju ljepšu i bolju alternativu klasičnim metal – keramičkim krunicama. Za razliku od metal – keramike, potpuna keramika omogućuje prirodnu translucenciju i prodor svijetlosti kroz zub i krunicu što rezultira prirodnim izgledom krunice.

Krunice sa metalnom jezgrom nikada ne mogu postići potpuno prirodan izgled, a često dovode i do dodatnih loših posljedica na estetiku kao što je prosijavanje metala na rubu uz zubno meso te ne omogućuju prodor svijetlosti kroz zub što rezultira neprirodnom bojom. Razlog zašto većina stomatologa ne koristi potpune keramičke krunice je to što je tehnika njihovog postavljanja i izrade vrlo zahtjevna.

Zbog njezine prozirnosti, na boju keramike uvelike utječe boja samog brušenog zuba. Stomatolog i dentalni tehničar moraju biti vrlo vješti u manipulaciji bojama i odlično poznavati optička svojstva zuba i samog materijala. Postoje razne vrste keramike za izradu potpuno keramičkih krunica.

Kada je potrebno izraditi krunicu?

Krunica se izrađuje u slučajevima kada je zub toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti plomba. Najčešće se radi o lomovima prednjih zubi zbog udarca ili neke druge traume. Zubi koji su imali velike karijese te endodontski liječeni zubi nakon terapije obično imaju velika oštećenja pa bi ih najbolje bilo zaštiti krunicom. Kod endodontski liječenih zubi je obično potrebno zub dodatno ojačati kompozitnom nadogradnjom.

Iz estetskih razloga krunicama je moguće preoblikovati zube koji su rotirani ili nagnuti, a ujedno već sadrže plombe. Zdrave zube je u tom slučaju, zbog očuvanja zubnog tkiva, bolje ispraviti keramičkim ljuskicama. Krunicama se mogu riješiti i obojenja zuba, osobito endodontski liječenih zuba koji s vremenom potamne, a vješt tehničar pravilnim odabirom materijala i boje može postići željeni efekt.

Prednosti potpuno keramičkih krunica

Čvrstoća – potpuna keramika ima čvrstoću 3 puta veću od zubne cakline, tako da je strah od pucanja takvih krunica neutemeljen. Jednom pričvršćena za zub, takva krunica i zub čine jednu cjelinu i nije ih moguće razdvojiti nikako osim rezanjem krunice.
Estetika – potpuna keramika u potpunosti oponaša optička svojstva prirodnog zuba. Svojstva kao što su translucencija, opalescencija, transparencija i fluorescencija u potpunosti se prenose u keramiku što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba. Obzirom da ne sadrži metal, ne dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa i ružnog prosijavanja metala kroz meso.
Biokompatibilnost – keramika, za razliku od metala, ne uzrokuje alergije i tkivo je odlično podnosi. Zbog toga se mogu izraditi krunice koje izgledaju kao da izrastaju iz zubnog mesa i u potpunosti oponašaju izgled prirodnog zuba.
Postojanost – metal pod utjecajem vlage iz usne šupljine, korodira i otpušta metalne čestice koje ostaju u zubnom mesu i uzrokuju tamnu obojenost. Keramika je u ustima postojana i ne dolazi do promjene boje.

 

Ugovorite besplatni pregled

Zdrav osmijeh počinje ovdje!
Futura FB Osvrt Toni Sibic

Toni Sibic

Vrijedilo je svake kune.
Dora Gregurek Google recenzija - Futura

Dora Gregurek

Brzi i precizni u svom poslu. Svakako se vidimo opet.

Česta pitanja